Animo voor technische opleidingen stagneert

Toegevoegd op 21-05-2019

Het lukt maar niet om meer jongeren te interesseren voor een technische opleiding. Dat blijkt uit cijfers die het Techniekpact maandag aan het ministerie van Economische Zaken heeft gepresenteerd. Volgens Thea Koster, de nieuwe voorzitter van het Techniekpact, is het tijd om nieuwe doelgroepen aan te boren: zij-instromers, vrouwen en statushouders.

Het Techniekpact is in 2013 opgericht door bedrijven, overheden, vakbonden en scholen. Doel is de animo voor een technische baan te vergroten, bijvoorbeeld door kinderen op de basisschool techniek te geven. Want, zo waarschuwden de oprichters destijds: in 2020 gaan naar schatting 70.000 technici met pensioen, van loodgieters en werkvoorbereiders tot ICT'ers en ingenieurs.

Hoewel de urgentie na zes jaar nog even groot is, zijn de cijfers niet wezenlijk veranderd. Zo kiest 22% tot 24% van de jongeren die de leergangen vmbo kader en vmbo basis volgen voor techniek, net als in 2013. Het doel is 30%. Op het havo, waar de ambitie op 55% ligt, kiest 41% van de scholieren voor een technisch profiel. Dit was 40%.

Lees verder op fd.nl

Laatste nieuwsberichten

Hieronder vindt u de laatste 5 nieuwsberichten die geplaatst zijn.

Vacaturebank-WO.nl - Nieuwe wo vacatures en CV's

Interesse in een nieuwe wo baan of nieuwe collega's? Op de Vacaturebank-WO.nl kunt u werk zoeken, solliciteren op een vacature en uw CV plaatsen. De start voor ander werk en een nieuwe toekomst begint hier.

Vacaturebank-WO.nl is onderdeel van:

Stadvacaturebank